Bridgerubriek 21 november 2020

Het verschil tussen winst en verlies op een spel is vaak heel klein. De leider en tegenspelers doen allemaal hun best het juiste parkoers te kiezen, maar falen regelmatig. Vaak komt dat door gebrek aan informatie, maar ook wordt zo hier en daar een behoorlijke bok geschoten. We kennen het allemaal, fouten horen bij het spel en wie het minste aantal maakt, wint.

Afgelopen week op de clubavond van ’t Onstein een keur aan voorbeelden. Ik beperk met tot de twee die me het meest bijbleven. Op het eerste spel is een gebruinde globetrotter de leider en spelen Geon Steenbakkers en ik tegen.

N/NZ
V 9
H 9 5 4
A V 10 7 5
9 7
6
A 7 5 3
8 7 6 3 2 A B
B 8 4 3 2 H 9 6
A 2 10 8 6 5
H B 10 8 4 2
V 10
-
H V B 4 3
 

Na noords pas opent Geon de oosthand met 1♣ en volgt Matthieu Verhoeven met 2♠. Of 2♠ de juiste keuze is met de zuidhand betwijfel ik, maar Yvonne Verloop redt de zaak voor NZ door met 3♠ te steunen. Zuid gaat in een vloek en zucht naar de manche waarop iedereen past.

We hebben drie azen in de verdediging en als de troeven in de dummy weg zijn ook nog een extra slag in klaveren. Troef of harten leidt tot down. De andere twee kleuren zijn mis.

Ik zie af van de snelle weg naar down ( ♣A klaveren naar de heer en een aftroever in slag drie) en vind moeiteloos de andere maakstart met 2. Speelt de leider 10 dan is het spel meteen over, omdat later op de twee hoge ruiten twee verliezers weg kunnen.

De vakantievierder kiest echter even moeiteloos de verkeerde ruiten in dummy en moet na V-H de slag troeven.

♣H uit de hand is een goed vervolg. Nadat west aan slag komt moet hij troef spelen om de aftroever te vermijden. Maar zuid steekt over naar dummy met troef, oost duikt een rondje, om klaveren te spelen. Ik neem ♣H met het aas en speel 8 na. We spelen kleintje plaatje in het vervolg van het spel, zodat oost weet dat zuid V heeft. De enige reële kans op down is dat de verdediging een tweede klaverenslag maakt. Oost moet de slag daarom nemen en troef spelen. Dat verhindert een klaverenaftroever in noord.

Oost speelt echter mechanisch B en nu kan de leider het contract maken door de slag te nemen en via ♣V een klaveren te troeven in de dummy. Op A verdwijnt dan de tweede harten en met een hartenaftroever (A tuimelt naar beneden) bereikt de leider weer zijn hand.

♠H neemt oost met het aas en ruiten na troeft zuid in zijn hand om ♠B te spelen en dan zijn vrije klaveren uit te spelen. Oost maakt nog een lange troef aan het eind.

Een stortvloed aan fouten. Alleen de dummy speelde foutloos.

L’histoire se répète op het tweede spel:

Z/OW
6 4
B 9 7 4 2
A 9 2
H 10 5
H 7 3 2
B 10 9 5
5 A V 8 6
V 7 3 B 8 6
V 9 8 7 4 6 3
A V 8
H 10 3
H 10 5 4
A B 2
 

We spelen tegen Guy en Thibo en zij hebben een biedverloop vol met vragen naar 3SA. Noord heeft 1 bijgeboden op de 1♣ opening van zuid en later gecheckt of zuid een driekaart harten heeft. Nadat zuid die vraag bevestigend beantwoordt, stelt noord 3SA voor. Dat bod toont een 5332 verdeling en zuid, met zijn vlakke hand, past.

Hoewel Geon aandachtig naar het biedverloop keek, mist hij de laatste uitleg en kwam uit met 5. Ik heb niet gevraagd waarom, maar ongetwijfeld was zijn intentie om mijn vijfkaart hoog te maken. Hij leefde nog in de veronderstelling dat de tegenstanders een 4-3 fit hadden.

Enfin, ik neem de eerste slag met A en switch naar schoppen. Geen verkeerd begin voor de verdediging!

De leider legt ♠A en moet vermijden dat oost aan slag komt. Een tweede schoppen is dodelijk met ♠H bij west. Guy steekt over naar A en speelt harten. Als hij B zou hebben gekozen, ik moet duiken, blijft hij in de dummy en kan verder gaan met ruiten naar de tien en zo kijken of die kleur rondzit. Maar de leider speelt een harten naar de tien.

Dat lukt wel, maar nu is hij aan de verkeerde kant om een ruiten af te geven. De oplossing is klaveren naar de tien in dummy en dan ruiten naar de tien, maar klaveren naar de tien is link, omdat oost aan slag kan komen.

Zuid speelt H en Geon peinst even. Nadenken op dit moment kan twee dingen betekenen. Het bier is op en je reikt achter je naar een volgende fles, of je overweegt V te dumpen. Hoewel de eerste reden nuttig kan zijn, is de tweede keus fataal voor de leider.

Speelt hij ruiten door dan komt oost aan slag met B en kan de verdediging nog drie slagen in schoppen cashen en met twee slagen in harten zuid een down te spelen.

Hoewel de discard van V er Dubion-achtig uitziet, is het toch niet zo vreemd. Met ruitenboer in zuid had de leider ook kunnen snijden. En, je weet dat als je V bewaart, je wordt ingegooid en zelf de schoppen moet openbreken.

Er verschijnt een kleintje op H. Zuid maakt dus het contract door nog een rondje ruiten te spelen. West speelt ♠H en schoppen in de hoop dat oost ♠V heeft, maar helaas.

Dit keer spelen de dummy en oost wegens niks te doen foutloos. Hoeveel spellen we nodig hebben om iedereen zonder fouten te zien spelen, weet ik niet. Afgelopen vrijdag kwam het in ieder geval niet voor.